Maandag 8 augustus 2011 – Van manuscript naar boek

Het was maandagochtend 1 augustus rond 11:30, toen ik achter de computer zat en mijn telefoon plotseling ging. Gek nummer, dacht ik, ken ik niet. Ik nam op.
Het bleek het telefoontje te zijn waar ik niet op had durven hopen, maar waar ik vaak over heb gefantaseerd. Het was iemand van uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks die ik de vrijdagmiddag ervoor mijn manuscript had gestuurd… Hoewel ik eigenlijk dacht dat ze belde om te zeggen dat ze mijn manuscript had ontvangen, vertelde ze me dat ze pas tot pagina zeventig had gelezen en me nu alvast wilde bellen. Ze vond het goed geschreven, had met een brok in haar keel zitten lezen en dacht dat het goed zou passen bij het soort boeken dat zij uitgeven. Ik was uiteraard een beetje lamgeslagen. Gaat dit over mijn boek? Over mijn verhaal? Ik wist zelf niet zo goed wat ik moest zeggen, maar zij kennelijk ook niet. “Ik ben er een beetje stil van”, zei ze, “wat heb jij veel meegemaakt zeg.”

We hebben even aan de telefoon gehangen en gesproken over onder andere de uitgeverij. Ze geven boeken uit die gaan over maatschappelijke en/of medische fenomenen, waarbij de psyche centraal staat. Uiteraard had ik de uitgeverij naar aanleiding van deze informatie mijn manuscript toegestuurd. Maar dat ik drie dagen later gebeld zou worden, had ik niet voorzien.
“Ik ga nu eerst de rest van je manuscript lezen en dan neem ik graag contact met je op voor het maken van een afspraak.”
’s Avonds om 23:00 ontving ik een mailtje van haar:

‘Ik heb nu je hele manuscript gelezen; kon niet stoppen voor ik het uit had en ben erg onder de indruk. Kan ik je morgen bellen?’

Vanochtend was ze hier bij ons thuis. Zowel zij als een collega hebben mijn manuscript gelezen en zijn erg positief. Als het aan hen ligt gaan ze het uitgeven. Ik heb een doorleesexemplaar van de auteursovereenkomst gekregen en als ik akkoord ga, en dus met de uitgeverij in zee wil gaan, dan krijg ik een definitieve versie om te ondertekenen.
Het voelde gelijk al erg goed, deze uitgeverij. Ondanks dat ik het allemaal wel erg spannend vind, hoefde ik er niet heel lang meer over na te denken. Ik kan nu toch zeker niet meer terug? Zo ongeveer iedereen uit mijn omgeving weet al dat ik mijn verhaal op papier heb gezet… het is af… en dus…
Dus heb ik zojuist laten weten dat ik akkoord ga. Nu alleen nog ondertekenen!

Het gaat echt gebeuren. Mijn boek. Mijn verhaal. De meest heftige periode uit mijn leven…
Het is ergens een vreemd idee dat iets wat mij overkomen is, iets wat behoort tot mijn leven, straks in een boek te lezen is. Een bizar idee, een beetje onwerkelijk nog.

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

7 reacties op Maandag 8 augustus 2011 – Van manuscript naar boek

  1. Lianne Melsen schreef:

    Hey Lisa,

    Echt geweldig! Je eigen boek! Je hebt er een hoop tijd ingestoken, en voor jezelf was dit ook een manier om alles van je af te schrijven. Dat straks meer mensen jou verhaal lezen zal best nog wel onwerkelijk zijn. Maar ook fijn voor andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten het misschien weer steun/informatie kan geven. Je hebt zelf namelijk ook internet afgespeurd naar blogs om meer te weten te komen, steun te krijgen etc. Ik ben gewoon trots op je dat je het voor elkaar gekregen hebt!

    Liefs Lianne

  2. Cisca Schotemeijer schreef:

    Lieve Lisa,

    Wat fantastisch dat je boek er nu echt gaat komen, echt SUPER!! Het was natuurlijk maar een kwestie van tijd, want welke uitgever wil nu niet zo’n aangrijpend verhaal publiceren? Ik zal het zeker kopen als het eenmaal in de winkels ligt. Je zult vele mensen die zich in dezelfde rot situatie als jij bevinden een hart onder de riem kunnen steken en laten zien hoe je er ook uit kunt komen.
    Wees maar trots op jezelf, want dat heb je zeker verdiend.
    Houd je ons op de hoogte wanneer het boek in de winkels ligt? Ondertussen blijf ik je blogs met veel interesse lezen.

    Veel liefs,
    Cisca

  3. Carel Weijers schreef:

    Hi Lisa, wat geweldig is dit!
    Veel succes met het vervolg.

    Gr.,
    Thea en Carel

  4. roy schreef:

    Lisa,
    YEAH! geweldig dit! gefeliciteerd!
    voor jou natuurlijk ook heel spannend, maar het zal veel mensen ook helpen. En het is ook een stuk bewustwording voor mensen denk ik.

    Goed gedaan!

    xx

    roy

  5. Jo schreef:

    hello lisa,
    fantastisch…..laat maar weten als het uitkomt, dan zal je zeker je eerste exemplaar ook over de grens verkopen…..ik volg je relaas ook, om meer van Danielle te verstaan. Jullie zijn allebei echte vechters!

  6. Juliette schreef:

    Ik ben zo ontzettend trots op jou!!!

  7. Bianca de Kat schreef:

    Nou ja hee!!!
    Wat goed!!!!!!!

    X
    Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *