Woensdag 21 december 2011 – ATRA

Inmiddels ben ik alweer aan mijn zevende dag van de ATRA-kuur bezig. Tot nu toe is het me eigenlijk wel meegevallen. Vorige week donderdag ben ik ermee gestart en ik heb alleen vrijdag en zaterdag enorme hoofdpijn gehad. De dagen erna viel het mee en ook nu is het goed te doen. Ik neem wel nog steeds pijnstilling om de hoofdpijn te onderdrukken. Het feit dat ik gisteren en eergisteren gewoon mijn stage heb kunnen doen in Leiden vond ik een goed teken. Ik ben tenslotte de hele dag naar een echobeeldscherm aan het kijken, dus ik had verwacht dat dat niet ten goede zou komen aan mijn hoofdpijn. Ik heb mezelf daarom steeds naast de gebruikelijke 400 mg ibuprofen ook nog 500 mg paracetamol cadeau gedaan, omdat alleen de ibuprofen net niet genoeg was. Toen ging het prima!

De kuur valt me dus eigenlijk wel redelijk mee, alhoewel ik gisteren -toen ik op stage was- ineens huiduitslag kreeg in mijn gezicht. Het begon met rode vlekken ter hoogte van mijn slaap, aan de rechterkant. Inmiddels zijn ook mijn beide oogleden rood en schilferig. Ten eerste niet heel charmant, en ten tweede voelt het nogal branderig aan. 
Deze huiduitslag in het gezicht is een bijwerking van de ATRA. Dus ja, wat doe je eraan?
Morgen ben ik over de helft van de kuur. 29 december mag ik er weer mee stoppen.

Begin van de middag belde mijn hematoloog om de uitslag van de beenmergpunctie door te geven.
“Het ziet er mooi uit,” zei hij. 
“Fijn om te horen. Daar ben ik blij om.”
“Ja, ik ook.”
Gelukkig. Hij blij en ik blij.    
Aangezien ik hem toch aan de telefoon had heb ik ook maar gelijk even verteld over mijn huiduitslag. Hij ging het -al hangend aan de foon- even opzoeken. En zoals ik ook al zelf in de bijsluiter had gelezen, is huiduitslag inderdaad een bijwerking van ATRA. Hij zei dat ik het toch maar moest proberen vol te houden en dat anders, als het erger wordt, een prednisonkuurtje oplossing kan bieden. Maar ik denk dat dat niet nodig is. Zo erg is het niet, en ik verwacht ook niet dat het erger wordt.  

’s Middags ben ik even gaan rusten, omdat ik erg moe was (ook ongetwijfeld als gevolg van de ATRA). Ik had echter niet veel tijd, want ik moest naar logopedie. Daarom na een half uurtje gelegen te hebben en nog niet bepaald uitgerust te zijn, toch maar opgestaan.
“Ik vind dat je er uitziet als een dweil,” zei mijn moeder toen ik beneden kwam.
“Dank je.”
“Graag gedaan.”
Hoe tactvol.

De afspraak bij mijn logopediste was het beste moment van de dag. Zij vrolijkt me in twee minuten weer op! Dit keer geen rare oefeningen meer, maar vooral gekletst en gesproken over ‘hoe nu verder’. Ze vindt mijn stem erg goed gaan en wil vanaf nu langere pauzes tussen de afspraken gaan inplannen. Dat is een goed teken! Aangezien ik 24 januari weer naar de KNO-arts moet, ga ik sowieso voor die tijd nog een keer naar haar toe.
Hoewel ik zelf nog niet echt genoegen neem met mijn huidige stemkwaliteit, vind ik het wel fijn om te horen dat de logopediste tevreden is.
Ik begin echter wel zo langzamerhand het vertrouwen te verliezen dat ik mijn oude stem ooit nog terug zal krijgen. Ik denk dat dat er niet meer in zit. De logopediste en de KNO-arts vinden het eigenlijk al prima als ik op normale toon helder kan praten, omdat ik dan prima kan functioneren in het dagelijks leven. Maar ik wil meer dan dat. Ik wil ook hard kunnen praten als dat nodig is, ik wil kunnen meezingen met een goed nummer op de radio, ik wil ook op hogere toon helder kunnen praten… Het klinkt veeleisend, maar voorheen kon ik het toch ook?! Ik wil die stem weer terug.
Ik ga in januari nog eens aan de KNO-arts vragen wat zij ervan denkt. Of er op den duur nog meer verbetering te verwachten is. Zo ja, dan heb ik alvast een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

1 reactie op Woensdag 21 december 2011 – ATRA

  1. Maurien Ackermann schreef:

    Lieve Lisa. Fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar voor jou en je familie. Doe iedereen thuis de groeten. Dikke kus, Maurien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *