Zaterdag 6 oktober 2012 – Laatste ATRA-kuur

Ik ben inmiddels halverwege mijn laatste ATRA-kuur. Vorige week ben ik ermee gestart en het hakte er wel gelijk weer in. Zaterdagochtend ging het op zich wel, maar ’s middags was ik er echt niet lekker van. Ik liep een beetje in mijn joggingbroek door het huis, met studieboeken te slepen, want ik had bedacht dat ik dat weekend wilde studeren voor mijn assessment. En ik wilde niet direct toegeven aan de ATRA-bijwerkingen, dus ik ben gewoon aan de slag gegaan. Maar er kwam echt helemaal niks van terecht. Alle zinnen die ik las, las ik minstens tien keer en dan wist ik nog steeds niet wat ik gelezen had. Echt zinloos. Bovendien had ik enorme hoofdpijn, waardoor ik op een gegeven moment besloot even mijn hoofd neer te leggen op tafel, even ‘rusten’. Het duurde niet lang voordat ik bijna in slaap viel. Toen dacht ik: weet je, laat ik even op de bank gaan liggen zodat mijn hoofdpijn kan zakken. Dus dat heb ik gedaan.
Maar mijn hoofdpijn zakte niet en omdat ik me echt ziekig voelde, ben ik de rest van de dag niet meer van de bank af gekomen. Natuurlijk baalde ik hier best wel van, want mijn weekend leek nergens meer op. Maar goed, dacht ik, dit is gelukkig de laatste keer.

Voor de rest is het weer een beetje hetzelfde liedje als alle vorige keren; veel hoofdpijn en erg moe. Maar: het is de laatste keer!!! Dat idee maakt me blij en sleept me er prima doorheen.
Ik heb wel sinds een paar dagen last van een soort pijn in mijn bovenbuik, wat ik zelf niet zo goed kon plaatsen. Het was ook niet heel erg en ook niet continu, dus ik heb er verder niet zoveel aandacht aan besteed. Gisterochtend toen ik opstond voelde ik het echter weer gelijk en even later verplaatste de pijn zich naar rechts. Dus ik dacht eigenlijk gelijk aan mijn lever… geen idee of ATRA daar invloed op zou kunnen hebben. In ieder geval, de ‘pijn’ was mij niet heftig genoeg om er iets mee te doen.
’s Ochtends op mijn opleiding heb ik er echter continu last van gehad, ondanks dat ik aardig wat pijnstilling had ingenomen (tegen de hoofdpijn).  
Bij thuiskomst toch maar even naar de poli Hematologie gebeld en gevraagd of ik mijn hematoloog misschien even aan de telefoon kon krijgen. Ik maakte me eigenlijk niet zoveel zorgen, maar het is toch prettig om te weten of het een onschuldige klacht is of niet. ATRA is vrij gemeen spul, dus je weet maar nooit…
De hematoloog besloot dat het wel goed zou zijn om even bloed te laten prikken om te kijken of er iets met mijn lever aan de hand was. Zodoende ben ik gelijk maar naar Leiden gereden. Aangekomen op de poli Hematologie meldde ik me bij de balie en de assistente printte een stickertje uit. Toen lachte ze: “Ik ben je boek aan het lezen!” 
Ik vond dat heel leuk om te horen. Het is altijd leuk om reacties te krijgen van mensen, en ik waardeer het ook erg.   

Ik heb bloed laten afnemen en ben daarna gelijk weer naar huis gegaan. Bijna anderhalf uur rijden (heen en terug) voor een buisje bloed, maar dat had ik er wel voor over uiteraard. En na tweeënhalf jaar ben ik het wel gewend om elke keer naar Leiden te rijden.
Aan het einde van de middag belde mijn hematoloog om de labuitslagen door te geven. Met mijn leverfuncties is niets aan de hand gelukkig. Het enige wat licht verhoogd was, was de amylase, een enzym van de alvleesklier. Het was echter niet zorgwekkend, dus er hoeft verder niks mee gedaan te worden. “Als het erger wordt,” zei hij, “dan kunnen we altijd nog stoppen met de ATRA. Dat durf ik wel aan in dit stadium van de behandeling.” 
Ik had wel gelezen dat ATRA een ontsteking van de alvleesklier kan veroorzaken, dus ik houd het in de gaten. Maar ik ben verder helemaal niet ziek, dus het zal wel loslopen. En als het even kan, maak ik de kuur het liefst gewoon af.

Het is inmiddels bijna 16:15 uur en de vermoeidheid is weer lekker toegeslagen. Dus het wordt tijd om even te gaan liggen. Fijn weekend!

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *