Woensdag 18 mei 2011 – Examenstress..?

In een leven na kanker (of is dat te voorbarig?) krijg je als student ook weer gewoon te maken met, om maar iets te noemen, examenstress. Of nou ja, stress… ik geloof dat ik niet eerder zo relaxed ben geweest. Tegelijkertijd heb ik ook nog nooit zo weinig voorbereidingstijd gehad en zoveel te doen. Eigenlijk zou ik nachten moeten doorhalen en compleet in de stress moeten zitten. Maar kan ik het helpen dat ik tegenwoordig denk: ach, het is maar een examen? Dat neemt niet weg dat ik alles eruit haal wat er in zit en er helemaal voor ga. Ondanks dat er weinig voorbereidingstijd is, heb ik er daarom toch wel vertrouwen in. Meer dan mijn best kan ik tenslotte niet doen. Mijn concentratievermogen heeft me nog niet in de steek gelaten de afgelopen dagen, dus ik profiteer ervan.

De hele dag ben ik dingen aan het opzoeken en zit ik te schrijven. Ondertussen maak ik tekeningen van o.a. de foetale bloedcirculatie en verschillende aangeboren hartafwijkingen, want ik ben iemand die het moet zien om het te snappen en te onthouden. Eén keer lezen is echt niet genoeg. Ik krijg er altijd een hoop energie van als ik het dan (eindelijk) heb uitgevogeld. Als ik het helemaal snap. Iets wat ik op den duur enorm ging missen toen ik vorig jaar thuis zat en niets hoefde te leren. Het is ook nooit goed ook.
En als ik dan studiestof aan het opzoeken ben, kom ik in de literatuurlijst van mijn medische naslagwerken altijd wel iets tegen waardoor ik even afgeleid raak. ‘Leukemie’ heb ik bijvoorbeeld snel gevonden. Of diffuse intravasale stolling, trombocytopenie, methadon of intubatie. Noem maar iets wat ik heb meegemaakt, of ik heb het opgezocht. Ik weet allang wat het is en ik heb het al in verschillende literatuur gelezen, maar het blijft mijn aandacht trekken. Dan moet ik echt tegen mezelf zeggen: kom op, Lisa, je was een hartafwijking aan het zoeken. Kappen hiermee.

In het begin was het zelfs zo erg dat ik in de eerste week dat ik weer op mijn opleiding was, in de medische bibliotheek van het Slotervaart Ziekenhuis (daar is mijn opleiding gevestigd) op zoek ben gegaan naar literatuur over acute promyelocyten leukemie. Ik heb het dikste, grootste, zwaarste Hematology boek gepakt dat ik zag, omdat ik verwachtte daarin wel iets over promyelocytenleukemie aan te treffen. En inderdaad. Ik heb slechts een aantal bladzijden gekopieerd, want wat acute promyelocyten leukemie betreft ben je gauw klaar. Een complex ziektebeeld wat kennelijk niet heel veel uitleg behoeft. Je hoeft het dan ook niet helemaal uit te tekenen voor jezelf… Ik denk dat ik meer tijd kwijt ben met het uitdokteren van al die hartafwijkingen! Maar stiekem is dat heel erg leuk hoor. Ik verwacht alleen wel dat ik compleet gesloopt zal zijn als het examen achter de rug is.

Nog even iets totaal anders: aankomende dinsdag heb ik mijn eerste afspraak bij de logopediste…ben benieuwd wat voor leuks we gaan doen…

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Woensdag 18 mei 2011 – Examenstress..?

  1. Fa schreef:

    Lieve Lies!

    Suc6 met je tentamens :)

    X vanuit Friesland

  2. Joost schreef:

    Hoi Lisa,

    Succes met het studeren en blokken en dan wordt het vast wel wat
    met je examens/tentamens.

    groetjes,
    Joost

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *