Dinsdag 26 juli 2011 – Interview Sanquin

Sanquin Bloedvoorziening

Gisteren ben ik afgereisd naar de vestiging van Sanquin (Bloedbank) in Groningen. Samen met een collega-redactielid van LeukoNieuws (het patiëntenblad van de Stichting Contactgroep Leukemie) had ik daar een afspraak met de directeur voor een interview. Nou zijn interviews niet echt mijn specialiteit, want zoals ieder mens zijn gebreken heeft, kan ik niet luisteren en schrijven tegelijk. Moet je nodig een interview gaan doen. Maar…mijn collega-redactielid heeft er ervaring mee en heeft het interview afgenomen. Nu vragen jullie je misschien af hoe we daar nou terecht zijn gekomen. Nou, dat is een leuk verhaal met een veel minder leuke achterliggende reden. De directeur van Sanquin Groningen wordt zelf momenteel ook behandeld voor acute promyelocyten leukemie (AML-M3), net als ik. Via deze website kwamen we in contact. En gisteren hebben we dus in real life kennisgemaakt, wat heel leuk was.

Bij het interview waren naast de directeur ook een hematoloog van het UMCG, het hoofd van de orgaan/weefselbank en de manager productie aanwezig. Oftewel, er was een zeer vakkundig team bijeengeroepen om onze vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden, en dat hebben we erg op prijs gesteld. Eigenlijk kan ik niet voor mijn collega-redactielid praten, maar ik weet zeker dat hij er hetzelfde over denkt als ik.

Ik heb met veel interesse geluisterd naar alles wat er werd verteld. Tussendoor heb ik een paar vragen kunnen stellen, maar die waren meer uit eigen nieuwsgierigheid dan voor het interview. Moet kunnen. Zo heb ik me bijvoorbeeld al een jaar afgevraagd wat nou toch het risico is op de overdracht van infectieziekten bij bloedtransfusies. Is er ondanks de keuringsprocedure toch nog een reële kans? In de praktijk (verloskundige setting dan) merk ik namelijk dat men erg terughoudend is met bloedtransfusies, omdat het niet niks is. Ikzelf heb er ontzettend veel gehad en ben me wel gaan afvragen hoe ‘veilig’ het eigenlijk is. Ik heb het al een aantal keer aan mijn eigen hematoloog willen vragen, maar op één of andere manier wordt dat vijftien-minuten-consult altijd gevuld met andere zaken. Recepten en zo… leuke beenmergpuncties inplannen…
Maar gisteren heb ik dan eindelijk antwoord gekregen. En volgens de hematoloog van het UMCG is de kans vele malen groter dat ik hier voor de deur omver word gereden door een bus, dan dat ik een gevaarlijke infectieziekte oploop als gevolg van een bloedtransfusie. Nou, dat is toch een hele geruststelling of niet dan?
Ik was in ieder geval opgelucht en blij te horen dat bloedtransfusies “heel veilig” zijn. Maar wel goed uitkijken met oversteken dus.

Na het interview hebben we een uitgebreide rondleiding gekregen. We hebben een behoorlijk kijkje achter de schermen van Sanquin Bloedvoorziening mogen nemen, wat zeer interessant en ook bijzonder was. Het is echt waanzinnig om te zien wat er allemaal komt kijken bij de bloedvoorziening. Het bewerken en testen van bloed, stamcellen tellen, etc. En als je dan al die lades gevuld met zakken bloed ziet…echt ongelooflijk. Allemaal te danken aan welwillende donoren! Ik kan wel zeggen dat ik nog veel meer respect heb gekregen voor deze organisatie en voor donoren. Wat zouden patiënten zonder deze donoren moeten? En wat zouden patiënten zonder Sanquin moeten? Het is echt waar…bloed is leven.

Als je nog geen bloeddonor bent, zou je het toch eens moeten overwegen. Neem eens een kijkje op de website van Sanquin of vul hier het aanmeldingsformulier in. Met deze kleine moeite red je daadwerkelijk vele, vele patiënten het leven en men zal je verschrikkelijk dankbaar zijn. Ik kan het weten.

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.