Zaterdag 21 juli 2018 ~ Weer een dagje verder

Hier ben ik dan zelf weer even. Ik ga een poging wagen om weer een blog te plaatsen. Het allerliefste zou ik dat elke dag doen, omdat ik zoveel te schrijven heb en er ook genoeg gebeurt op een dag. Het valt me de laatste dagen gewoon op, dat mijn hoofd ’s nachts overuren draait terwijl ik overdag geen greintje energie of kracht over heb. Zoals ik al eerder schreef, draaien mijn ogen soms gewoon weg tijdens een gesprek of val ik bijna in slaap met een kop thee in mijn handen. ’s Nachts vertel ik hele verhalen aan mezelf, aan Bjorn en aan anderen. Gaat natuurlijk nergens over, maar omdat ik geen antwoord krijg, word ik er kennelijk toch wakker van. En zodra ik wakker word kijk ik als eerste op de wekker: hoeveel uur heb ik al geslapen?! En dan is het in 99% van de gevallen heel teleurstellend maar een half uurtje geweest. Precies tussen twee bezoeken van verpleegkundigen in, infuuszakken die leeg waren, antibiotica die moesten worden toegediend, of wat dan ook. De tijd gaat gewoon super traag. En ik heb ’s nachts ook nog het meeste last van de pijn, waardoor ik voor mijn gevoel soms te laat ben met de pijnstilling (omdat je toch ook af en toe wegzakt). Ligt dan aan mezelf, eigenwijs als ik ben, want dan bel ik maar niet.

Waar eerst ijswater en waterijsjes vooral verlichting boden, kun je me nu momenteel wakker maken voor keelverzachtende lauwe thee met honing. Terwijl ik normaal altijd zwarte koffie drink, en er zeker geen suiker in lust. Maar nu dus honingthee! Ik ben er blij mee, voelt als een cadeautje dat er nog iets is dat me smaakt. Door de honing próef ik namelijk iets…  Veel andere smaken veranderen en vervlakken. Koffie smaakt niet naar koffie, water niet naar water, etc. Je proeft niet waar je trek in hebt, en dat is best frustrerend.  

Twee keer per dag komt er een arts van de PijnPoli om in kaart te brengen hoe mijn pijnscores zijn, en in welke mate dit beleid steeds aan te passen is zodat de pijn voor mij draaglijk is. Sindsdien heb ik een morfinepomp, maar in hoeverre kun je daadwerkelijk merken dat het helpt? Ik vind de pijn op sommige momenten echt niet draaglijk en kan dan alleen maar huilen van de pijn. Maar het is ook wel logisch dat als al je cellen kapot gebrand worden, je daar vreselijk veel last van hebt. En je weet ergens ook dat het op een dag zal verbeteren…  Het is nu eenmaal een heel bekende klacht als gevolg van chemotherapie. Ik probeer mijn blik op oneindig te houden en tegen mezelf te zeggen: op een dag is dit over. Elke dag is een nieuwe dag, en misschien gaat het morgen wel ietsje beter…  Hoop is het sleutelwoord wat mij betreft. En een noodzakelijk kwaad in dit geval. 

In ieder geval heb ik vandaag erg kunnen genieten van mijn thee met honing, terwijl ik dat eigenlijk nooit lekker vond. Verder zijn er verspreid over de dag natuurlijk de nodige lichtpuntjes waar we ons aan vasthouden, zoals de vele lachmomentjes samen, alle leuke en grappige herinneringen, gezellige weekendjes weg die we gaan boeken, vakanties, dagjes weg. En nog zoveel meer! We dromen momenteel vooral van wat straks allemaal hopelijk weer kan, en dat maakt ons blij. Niemand kan tenslotte in de toekomst kijken en voorspellingen doen. Af en toe vliegt juist dat ons aan, maar ik blijf erbij dat hoop het toverwoord is. In ieder geval nu. 

 

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

5 reacties op Zaterdag 21 juli 2018 ~ Weer een dagje verder

  1. Hans en Lies van Zundert schreef:

    Lieve Lisa,

    Wat goed om weer een blog van jouzelf te lezen, en wat mij opvalt is dat je ondanks alle pijn en narigheid je positiviteit en vooral de hoop voor mooie dingen in de toekomst niet bent kwijt geraakt. Houd dat vast het zal je helpen voor alles wat op je pad komt. Heb hier veel bewondering voor en alweer een dikke knuffel van ons.

    Hans en Lies.

  2. Marja en Ron Jonkman schreef:

    Hoi Lisa,
    Fijn om te zien dat je zelf weer wat hebt kunnen schrijven.
    Goed dat jullie je toch kunnen vasthouden aan de lichtpuntjes .
    Ze zijn zo belangrijk.
    Maar ik hoop wel dat je mond rap wat opknapt hoor en dat je weer iets kunt eten…..als je maar geen dropje neemt.?.
    Liefs Marja

  3. Maarten schreef:

    Adem in, adem uit.
    Hoofd omhoog, borst vooruit.
    Hou vol, je kunt het!

  4. Atie schreef:

    Wat een zware periode ga je nu door…en wat ongelofelijk goed van je dat je al vooruit kunt kijken naar betere tijden. Het is een soort hordenlopen, iedere keer weer een stapje verder naar het einddoel: genezing.
    Die pijn is ellendig, jammer dat je door de pijnmedicatie heen breekt.
    Ik wens je mooie dromen en meer slaap ‘s nachts. Dan duren de nachten minder lang. Ik zal je wat schaapjes sturen om te tellen.
    Xx

  5. Jolanda schreef:

    Wow Lisa, wat ben je toch een sterke meid. Pittig dat je zelf weer een blog hebt geschreven. Hoop is idd een sleutelwoord én hoop doet leven. Ik hoop dat de inspanningen vd pijnpoli snel hun vruchten afwerpen en dat dat wat draaglijker voor je wordt. Geniet van je momentjes met je man en familie ??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *