Wat is APL?

Acute promyelocyten leukemie is een subtype van acute myeloïde leukemie, namelijk AML-M3. Leukemie is een vorm van kanker van bloed en beenmerg, waarbij er een overproductie is van onrijpe witte bloedcellen. Deze cellen blijven delen, met als gevolg dat ze zich ophopen in het beenmerg en de aanmaak van normale bloedcellen verstoren.

APL wordt gekenmerkt door een hoge bloedingsneiging, stollingsstoornissen, bloedcellen met zogeheten Auerse staafjes, en een specifieke chromosoomafwijking: de translocatie (15;17). Dit laatste houdt in dat er uitwisseling van genetisch materiaal heeft plaatsgevonden tussen de chromosomen 15 en 17.
De prognose van patiënten met APL is zeer goed indien zij de eerste kritieke fase met ernstige stollingsproblemen overleven.

Foto van mijn eigen bloed bij diagnose (met in het groot een promyelocyt):

Mijn behandeling volgens HOVON 79:
Inductiekuur: Idarubicine (dag 2,4,6,8) + ATRA (30 dagen)
Consolidatiekuur 1: Idarubicine (4 dagen) + ATRA (15 dagen)
Consolidatiekuur 2: Mitoxantrone (5 dagen) + ATRA (15 dagen)
Consolidatiekuur 3: Idarubicine (1 dag) + ATRA (15 dagen)

Hierna volgde een tweejarige behandeling met onderhoudschemotherapie,  bestaande uit: dagelijks 6-Mercaptopurine, 1x per week Methotrexaat en elk kwartaal 15 dagen ATRA (Tretinoïne).

Het overleven van die eerste kritieke fase is in mijn geval heel moeilijk geweest, omdat de ziekte bij mij heel agressief heeft uitgepakt, zeer gecompliceerd is verlopen en omdat de kritieke fase bijna vijf weken heeft geduurd. Maar het is goed gekomen.
Inmiddels is bij mij complete remissie bereikt en de translocatie (15;17) niet meer aantoonbaar. In september 2010 startte ik met de onderhoudschemotherapie en kreeg ik elke drie maanden een beenmergpunctie ter controle. Sinds 13 oktober 2012 is mijn behandeling beëindigd. De puncties zijn daarna nog gedurende twee jaar elke zes maanden herhaald en alle uitslagen waren goed.
Vervolgcontroles heb ik elke zes maanden op de poli Hematologie in het LUMC.

2 reacties op Wat is APL?

  1. Lilian van Zanten schreef:

    Hoi Lisa,

    Bedankt voor je kerstkaart voor de afdeling IC. Op afdelingskerstborrel had ik al van DR. M gehoord dat je een boek hebt geschreven, ja wij hebben het nog steeds over jou!!. Ik ben heel benieuwd, en zal het zeker gaan lezen, zo een heftige periode heeft deep impact. Wij zijn inmiddels met de IC al een jaar verhuisd naar de nieuwe locatie op de vierde verdieping. De “oude IC” staat leeg. Zo te lezen gaat het goed met je, al lijkt het me zo pittig, alle medicijnen en onderzoeken, en ziekenhuis bezoeken, maar het werpt zijn vruchten af. Ik neem me petje voor je af. Heel veel succes Lisa.

    Groetjes Lilian

  2. wilma schreef:

    geweldig respect voor je. Ik heb dezelfde apl en ook het behandelind hetzelfde dud ik houd goede moeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *