Erg ziek (door José) (bijgewerkt)

We waren blij dat Lisa tot nu toe redelijk door deze chemo heen leek te fietsen, maar sinds gisteren gaat het niet goed. Ze zit nog diep in de dip en ze heeft dus geen enkele weerstand. Ze hoestte al twee weken behoorlijk en eigenlijk werd dat steeds erger. Gisterochtend begon Lisa na het douchen heel erg te rillen. Ze lag te shaken en te klappertanden in bed, ondanks een door de verpleging lief aangedragen warme molton en extra dekens. Na een half uur nam het shaken pas af, gelukkig, want het was echt eng. We dachten dat ze hoge koorts zou hebben, maar dat was gek genoeg niet het geval.

De arts die even later kwam kijken heeft de longen beluisterd en meende dat het wel eens om een longontsteking zou kunnen gaan. Er werd daarom ’s middags een longfoto gemaakt. Lisa was heel erg bang dat ze naar de intensive care zou moeten, maar daar was gelukkig (nog) geen sprake van. Ze hebben ook een bloedkweek afgenomen om te kijken of er misschien een bacterie in het bloed zat.

Aan het eind van de middag kwam de uitslag van de longfoto. De arts zag niet echt duidelijk een longontsteking op de foto, maar de radioloog vond daar wel lichte aanwijzingen voor. Lisa kreeg in elk geval antibiotica tegen longontsteking (of bronchitis, dat zou het ook kunnen zijn). Ze lag ‘s middags trouwens weer een tijdje flink te klappertanden, maar gelukkig niet zo lang en zo heftig als eerst. Ze was niet echt misselijk, maar moest af en toe wel plotseling overgeven. Waarschijnlijk een gevolg van de morfine. ‘s Avonds begon de temperatuur trouwens wel op te lopen.

Waar Lisa gisteren ook veel last van had, was een fors opgezette buik. Ze had vooral pijn aan de rechterkant (daar zit de lever) als de arts daar voelde. Vanmorgen was de buikpijn heel erg geworden. Omdat de leverwaarden in het bloed behoorlijk verhoogd bleken, is onmiddellijk alle medicatie gestopt behalve de penicilline. Medicijnen zijn slecht voor de lever, vandaar. Vanmiddag is een echo van de lever en de rest van de buik gemaakt. De arts kwam daarna vertellen dat de lever vergroot was en dat er veel vrij vocht in de buik zat, maar dat het er verder niet afwijkend uitzag. Morgen worden de leverwaarden opnieuw geprikt.
Een oorzaak voor het vocht in de buik is dat Lisa in één week tijd 10 kg is aangekomen. Tot vorige week maandag zat ze steeds netjes onder het vastgestelde streefgewicht, maar sindsdien vliegen de kilo’s er ineens aan. Daar heeft ze uiteraard ook last van. Ze krijgt hier lasix voor, maar omdat dat weer slecht is voor de nieren willen ze dat niet constant geven.

Uit de bloedkweek is naar voren gekomen dat er ook een bacterie in het bloed zit. De penicilline die Lisa krijgt is breedwerkend, dus hopelijk werkt het ook tegen deze bacterie.

Op dit moment, dinsdagavond, heeft Lisa weer een fentanylpleister (morfine) gekregen tegen de pijn. Ze mag ook morfinetabletjes maar daar wordt ze misselijk van en aangezien ze nu geen medicijnen tegen de misselijkheid krijgt, neemt ze die tabletjes nog maar even niet. Dan liever pijn.

Het zit dus niet mee op dit moment. Hopelijk volgende keer beter nieuws.

Update: Vanavond kwam onverwachts de Maag-Lever-Darm arts langs. Die was gevraagd mee te kijken naar de echobeelden en de bloeduitslagen. Het blijkt dat de lever fors ontstoken is. Geen goed nieuws. Dit kan veroorzaakt zijn door alle medicijnen die Lisa heeft gehad en/of door een virus. Voorlopig zijn dus alle medicijnen gestopt en nu gaan ze afwachten of het gaat verbeteren. De pijn kan nog een paar dagen erger worden voordat het gaat afnemen. Het vocht in de buik komt ook door de ontstoken lever.
De lever moet zichzelf nu herstellen maar het is niet zeker of dat ook gaat gebeuren.

Dit bericht is geplaatst in Zonder categorie. Bookmark de permalink.

4 reacties op Erg ziek (door José) (bijgewerkt)

 1. Hans en Lies van Zundert schreef:

  Lieve mensen, hoeveel kan een mens verdragen, als ik dit lees zakt de moed mij in de schoenen en denk hoe ga je hiermee om ?? Weet eigenlijk ook niet zo goed wat te zeggen. Dus bij deze denk aan jullie en geef Lisa een dikke knuf van ons.

  Veel liefs Hans en Lies.

 2. Atie schreef:

  Oh Lisa, wat krijg je het toch ontzettend voor je kiezen. En José en Bjorn, wat moet het moeilijk zijn haar zo te zien en machteloos toe te zien. Ik ga een kaarsje branden en heel hard duimen dat de veerkracht die ze steeds had, ook nu weer zijn werk gaat doen en ze snel door deze ellende heenkomt. Ik wens jullie allemaal veel kracht toe!

 3. Marja en Ron Jonkman schreef:

  Kaarsje gebrand.
  Meisje meisje…wat moet jij toch door een hel.
  Je bent constant in mijn gedachte.
  Houd moed lieve Lisa…..dan doen wij dat ook. Oké ?
  Liefs Ron en Marje

 4. Ron en Marja Jonkman schreef:

  Kaarsje gebrand.
  Meisje meisje…wat moet jij toch door een hel.
  Je bent constant in mijn gedachte.
  Houd moed lieve Lisa…..dan doen wij dat ook. Oké ?
  Liefs Ron en Marja

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *